طراحی ساختار و استقرار سازمان های صنعتی

ساختار سازماني، ابزاری است كه بوسيله آن فعاليت هاي سازماني برای کسب اهداف آن تقسيم، سازماندهي و هماهنگ مي شوند. بدین منظور، سازمانها ساختارهايي را بوجود مي آورند تا فعاليت هاي عوامل انجام كار را هماهنگ نموده و اعضاء را كنترل كنند. ساختار سازماني بيانگر نمودار سازماني و يك نماد قابل رويت از كل فعاليت ها و فرآيندهاي سازمان است.
برای طراحی ساختار یک سازمان، پس از تعیین دقیق ماموریت آن سازمان که برگرفته از اهداف مورد نظر در تاسیس آن است، در مرحله اول تقسيم كل سازمان به چند بخش عمده (تقسيم بندي افقي) انجام می شود. طراحی بخش های تخصصی، واحدهای پشتیبانی و تعیین وظایف اصلی سازمان در این بخش انجام می گردد. در مرحله دوم ارتباطات ميان سطوح سازماني (تقسيم بندي عمودی) انجام می گردد که شامل تعیین سلسله مراتب سازمانی، تعیین حوزه مسئولیتی کارکنان، تنظیم روابط مدیران و کارشناسان، تعیین نوع وحدود اختیارات کارکنان، تنظیم روابط صف وستاد و غیره می باشد. در مرحله سوم مرتبط ساختن سلسله مراتب سازماني (تركيب افقي)، تدوین نظام نامه سازمان، تعیین وظایف تخصصی، تدوین رویه های کاری، تشکیل گروه های کاری دایمی و بٌرد های تخصصی انجام می گردد. مرحله بعدی یعنی مرحله چهارم جایايي كاركنان و تثبيت نيروها، تقسیم کار بین افراد و شرایط احراز مشاغل، شرح مشخصات هر شغل و در نهایت تدوین مقررات و قوانین مربوطه صورت می پذیرد.


امروزه با بکارگیری تکنیک های نوین طراحی سازمان و ساختار سازمانی، با حذف سطوح مدیریتی غیر ضروری، استفاده از تیم های تخصصی ترکیبی و گروه های کاری پیشرو و ساختار های افقی تر، گسترش حيطه كنترل و نظارت، اهتمام به توانمندسازي كاركنان و واگذاری اختيارات بیشتر ، افزايش عدم تمركز همراه با كنترل متمركز با استفاده از فناوری اطلاعات و سیستم یکپارچه مدیریتی و در نهایت کاهش بخش های ستادی با استفاده از سیستم های جدید نظارتی و کنترلی، کارآیی سازمان افزایش می یابد.


شرکت متا نیز با تجریه سازماندهی چندین سازمان تخصصی و با بهره گیری از شبکه کارشناسان مجرب فنی، آمادگی لازم را برای طراحی تخصصی سازمانهای مختلف فنی و مهندسی را دارا بوده و حسب درخواست، مشاوره های لازم را در این زمینه به سازمان ها و شرکت های متقاضی ارایه می نماید. در این راستا این شرکت امادگی دارد ساختارهای مشروحه ذیل را به همراه دستورالعمل های سازمانی مربوطه مطابق با نیاز سازمان شما تدوین و ارایه نماید:

  1. مرکز تحقیق و توسعه - دفتر طراحی و نمونه سازی (Research & Development centers-R&D , Design and prototyping offices-DO)
  2. سازمان ساخت و تولید - واحد مهندسی ساخت (Production Organization-PO & Manufacturing Engineering offices-MEO)
  3. سازمان تعمیر، نگهداری و بهره برداری - دفتر مهندسی تعمیر و نگهداری (Maintenance, Repair and Operation-MRO- Maintenance Review Board-MRB)

شایان ذکراست که سایر ساختار های سازمانی مطابق با نیاز شما بر حسب درخواست قابل ارایه و تدوین می باشد. در صورت نیاز به کسب اطلاعات بیشتر و یا ثبت درخواست خود با کارشناسان ما تماس حاصل فرمائید.

مراکز تحقیق و توسعه - دفاتر طراحی و نمونه سازی

افزايش رقابت و انگیزه بقاء بسیاري از سازمان ها را برآن داشته كه فعالیت های خود را بر تولیدات اساسي و توانمندي های محوري متمركز كنند كه اين امر مستلزم سرمايه گذاري در تحقیقات و ايجاد نوآوري های تكنولوژيك مي باشد. انجام تحقیقات در سازمان ها عمدتاً با هدف حمايت از نوآوري صورت مي گیرد و فعالیت های تحقیق و توسعه يايد بنحوی انجام شود که فرصت های كسب وكار جديدي خلق كرده و يا كسب وكار فعلي سازمان را متحول نمايد. با توجه به رشد سريع فناوري در دو دهه اخير و پيش بيني اين روند در آينده، افزايش توانمندي نوآوري در کشور از طريق افزايش فعاليت هاي تحقيق و توسعه در بخش هاي مختلف اقتصادي مي باشد. تجارب جهاني نشان مي دهد، کشورهايي که سالهای کذشته در زمينه تحقيقات، بيشترين هزينه را متحمل شده اند، همانهايي هستند که اکنون صاحب فناوري و صنايع پيشرفته اند. از اين رو مي توان اين گونه نتيجه گيري کرد که بين تحقيق و توسعه و در نتيجه ميزان پيشرفت کشور رابطه مستقيم وجود دارد.

بر اساس تعریف ارایه شده توسط سایت ویکی پدیا (https://fa.wikipedia.org/wiki) ، تحقیق و توسعه (به انگلیسی: Research and Development) عبارت است از رشته فعالیتهای مشخصی در یک کسب و کار. بنا به تعریف سازمان همکاری اقتصادی و توسعه، تحقیق و توسعه به کار خلاقانه‌ای گفته می‌شود که به طور سیستماتیک انجام می‌شود تا به دانش موجود بیفزاید و این دانش را برای ابداع کاربردهای تازه به‌کارببرد.

دسته‌بندی فعالیت‌های تحقیق و توسعه از شرکتی به شرکت دیگر متفاوت است، اما در مجموع شامل دو مدل اصلی می‌شود. در یک مدل، وظیفه اصلی یک گروه تحقیق و توسعه، توسعه و دستیابی به محصول جدید است؛ در این مدل، مرکز تحقیق و توسعه در حقیقت یک دفتر طراحی و نمونه سازی (Design and prototyping office) است. در مدل دیگر، وظیفه اصلی گروه تحقیق و توسعه عبارت است از کشف و ایجاد دانش نوین و فناوری به منظور توسعه محصولات، پروسه‌ها و خدمات ارزشمند و جدید. در این مدل، مرکز تحقیق و توسعه در حقیقت یک مرکز توسعه فناوری (Technology Development Center) است. در مدل اول تحقیق و توسعه عموماً طراحان و مهندسین، کادر پرسنلی را تشکیل می‌دهند، در حالی که در مدل دوم تحقیق و توسعه، غالباً دانشمندان و محققان صنعتی مشغول به فعالیت می‌شوند. بنابراین، بطور خلاصه می توان گفت مراکز تحقیق و توسعه به بخشی از سازمان گفته می شود که با بکارگیری نیروهای فنی، مهندسی و پژوهشی و با استفاده از آزمایشگاه ها و مراکز تست و آزمون، وظیفه توسعه محصولات و یا فناوری های جدید را برای سازمان بر عهده دارد.

ایجاد و سازمان دهی واحد تحقیق و توسعه / دفاتر طراحی و نمونه سازی در سازمان ها علاوه بر حمایت مدیران ارشد، نیاز به تخصص و تجربه مرتبط با موضوع دارد تا در کوتاه ترین زمان این واحد سازمان دهی و ایجاد شود.بدین منظور شرکت متا با استفاده از کادر متخصص و مجرب در این حوزه، آماده همکاری با سازمان ها و موسسات دولتی و خصوصی بوده و در این زمینه خدمات مشاوره ای و اجرایی ارایه می نماید.در صورت نیاز به کسب اطلاعات بیشتر و یا ثبت درخواست خود با کارشناسان ما تماس حاصل فرمائید.

سازمان ساخت و تولید - واحد های مهندسی ساخت

واحد ساخت و تولید از مهمترین بخش های یک سازمان است که مسئولیت تولید محصول با کیفیت مورد نظررا برعهده داشته و لذا ضروری است که از سازماندهی مناسب برای انجام وظایف محوله برخوردار باشد. منظور از سازماندهی مناسب، نیوری انسانی متناسب، دانش فنی و تجهیزات مناسب ، فضا و تاسیسات و منابع مالی متناسب با ظرفیت تولید می باشد. از طرفی سطح کیفیت محصولات و خدمات در سازمان ها بطور انکارناپذیری به مدارک و مستندات فنی و کیفی و سیستم ناظر بر روند و فرآیند های تولید وابسته است. گزارش های منتشر شده توسط مراجع ذیربط بر اساس مطالعات انجام شده در این خصوص، نشان می دهد در کشورهای در حال توسعه، اکثر محصولات فاقد مدارک و مستندات معتبرِ تولید می باشند و این امر موجبات کاهش سطح کیفیت و قابلیت اطمینان محصولات را فراهم می آورد. برای رفع این نقیصه، ایجاد واحدی که وظیفه رفع این مشکل را برعهده داشته باشد، ضروری است. این واحد در کشورهای توسعه یافته صنعتی به نام «مهندسی ساخت» و یا «مهندسی تولید» نامیده می شود. مهندسی ساخت در حقیقت مجموعه ای است از فعالیت های بعداز مرحله طراحی (یا مهندسی معکوس) و قبل از تولید که شامل شناسایی و تدوین تکنولوژی، تهیه و تدوین نقشه جات محصول و ابزار ادوات مرتبط با آن همراه با درج تلرانس ها و انطباقات مورد نیاز، شناسایی و انتخاب مواد مناسب، تدوین فرآیند ساخت و مونتاژ ، تدوین معیار ها و فرآیند کنترل کیفیت محصول و در نهایت تدوین مستندات مربوطه همراه با نظارت بر اجرای آنها بوده بنحوی که بخش تولید را قادر می سازد کیفیت محصول را در سطح مورد نظر حفظ نماید.

شایان ذکر است که سازمان هایی که به هر دلیل فاقد واحد های طراحی و مهندسی ساخت و واحد ساخت و تولید در ساختار خود هستند می توانند این فرآیند را برای محصول مورد نظر خود برون سپاری نموده و یا از طریق انتقال تکنولوژی آن را کسب نمایند و بدین ترتیب از کیفیت محصول خود مطمئن شوند. در این راستا و بمنظور افزایش سطح کیفی محصولات داخلی و ایجاد امکان رقابت با محصولات خارجی، شرکت متا با استفاده از کارشناسان خبره و متخصص در این حوزه، آماده انجام این فرآیند در سازمان ها و واحد های تولیدی و ارائه خدمات مشورتی در این خصوص می باشد. در صورت نیاز به کسب اطلاعات بیشتر و یا ثبت درخواست خود با کارشناسان ما تماس حاصل فرمائید.

سازمان تعمیر، نگهداری و بهره برداری

به کارگیری سیستم نگهداری و تعمیراتِ خاصِ یک سازمان، می‌تواند نقش بسیار زیادی را در کاهش قیمت تمام شده محصول نهایی ایفا نماید. اما این تأثیرات تنها محدود به هزینه نبوده و در سرعت ارائه محصول در کل زنجیره تامین، کیفیت محصول، قابلیت اطمینان، چابکی سازمان و عواملی از این دست نیز تأثیرات خاص خود را خواهد داشت. از این رو می‌توان به نقش مهم و تأثیر گذار استراتژی‌های مختلف نگهداری و تعمیرات بر روی کسب و کار یک بنگاه اقتصادی پی برد.

در صورتی که تمامی فعالیتها و عملیات نگهداری در قالب یک سیستم تعریف شود، موجب فعالیت و کار بی وقفه ماشین آلات و دستگاه در سیستم با کمترین هزینه مصرفی و تعمیراتی است.

تعمیرات و نگهداری ماشین آلات و دستگاه ها،با توجه به استهلاک و فرسایش مداوم آنها، بخش عمده ای از هزینه های تولید را در یک مجموعه صنعتی در بر می گیرد .این هزینه، بسته به نوع صنعت، 15 الی 60 درصد هزینه تولید را شامل می شود . حال آنکه بنا به تحقیقات صورت گرفته ، یک سوم هزینه های نگهداری و تعمیرات، مربوط به فعالیت‌های غیر ضروری در حوزه نگهداری و تعمیرات می‌باشد این در حالی است که صنایع کشور ایالات متحده آمریکا سالانه حدود ۲۰۰ میلیارد دلار برای نگهداری و تعمیرات تجهیزات خود هزینه می‌نمایند. این بدان معنی است که مدیریت صحیح فرآیند نگهداری و تعمیرات، برای آن کشور سالانه ۶۰ میلیارد دلار صرفه جویی در این حوزه را به همراه خواهد داشت.

با مقدمه فوق، نقش سازمان دهی مناسب واحد های تعمیر و نگهداری بیش از پیش مشخص می گردد. ایجاد و سازمان دهی واحد نگهداری و تعمیرات / دفاتر مهندسی تعمیر و نگهداری در سازمان ها علاوه بر حمایت مدیریت سازمان ، نیاز به تخصص و تجربه مرتبط با موضوع دارد تا در کوتاه ترین زمان این واحد سازمان دهی و ایجاد شود. شایان ذکر است که سازمان هایی که به هر دلیل فاقد واحد های نگهداری و تعمیرات در ساختار خود هستند ، می توانند این فرآیند را برون سپاری نموده و بدین ترتیب از کاهش هزینه تولید در سازمان خود مطمئن شوند. بدین منظور شرکت متا با استفاده از کادر متخصص و مجرب در این حوزه، آماده همکاری با سازمان ها و موسسات دولتی و خصوصی بوده و در این زمینه خدمات مشاوره ای و اجرایی ارایه می نماید. در صورت نیاز به کسب اطلاعات بیشتر و یا ثبت درخواست خود با کارشناسان ما تماس حاصل فرمائید.

نوآوری‌ها مرتبط