طراحی و استقرار نظام های مدیریت کیفیت

امروزه با توجه به تنوع محصولات و رقابت فشرده موجود، حفظ و افزایش سطح کیفیت محصول و یا خدمات در بازار یکی از دغدغه های مهم مدیریتی است. بر این اساس سیستم مدیریت کیفیت راهکاری مناسب برای سازمان هایی است که علاقه مند به طی مسیر بهبود و پیشرفت هستند. استقرار این سیستم علاوه بر نمایش توانایی سازمان در فراهم آوردن مداوم محصولی که الزامات مشتری و الزامات قانونی متتضی را برآورده می سازد، باعث افزایش رضایت مشتری از طریق کاربری موثر سیستم و فرآیندهایی که به بهبود مستمر و اطمینان از تطابق با الزامات مشتری و الزامات قانونی مقتضی، می گردد. از آنجا که هدف اصلی تمامی این نظام ها ایجاد راهکارهایی برای بهبود کیفیت، افزایش بهره وری و استفاده بهینه از منابع سازمانی است، لذا ضروری است بصورت یکپارچه در سطح سازمان پیاده سازی و مستقر شوند. از جمله این نظام ها می توان به موارد ذیل اشاره نمود:

  • نظام مدیریت کیفیت ( براساس استانداردهای سریISO-9001 )
  • نظام مدیریت کیفیت در صنایع هوایی و هوانوردی ( براساس استانداردهای سریAS/EN-9100 )
  • نظام مدیریت کنترل کیفیت
  • نظام مدیریت مهندسی مرغوبیت
  • نظام مدیریت مهندسی ساخت

در این راستا، شرکت متا با بهره گیری از کارشناسان خبره و مجرب آماده استقرار سیستم مدیریت کیفیت و ارایه آموزش ها و مشاوره های لازم به سازمان ها و شرکت های مخاطب می باشد. در صورت نیاز به کسب اطلاعات بیشتر و یا ثبت درخواست خود با کارشناسان ما تماس حاصل فرمائید

مدیریت کیفیت بر اساس استاندارد های سری ISO 9000

استاندارد ایزو 9000 یکی از استانداردهای سیستم مدیریت کیفیت است. امروزه این استاندارد شاخص ترین استانداردهای مدیریت کیفیت سازمان‌ها در سطح جهانی می‌باشد و استقرار آن در سازمان، نشان از اهمیت سیستم کیفیت برای مدیریت آن سازمان دارد و باعث جلب اعتماد مخاطب به محصولات و خدمات سازمان می گردد. اولین شاخه اصلی این استاندارد، ایزو ۹۰۰۱ است که شامل شاخصه‌های زیر می‌باشد:

  • مجموعه‌ای از روندها که مراحل حیاتی کسب و کار را شامل می شوند؛
  • کنترل و اصلاح روندها برای اطمینان از کارا بودن آنها در راستای اهداف سازمان
  • ثبت و ضبط اطلاعات لازم که بنحو مناسب قابل دسترسی باشند
  • کنترل خروجی های نامنطبق و اتخاذ تصمیم لازم و انجام عمل درست برای اصلاح آنها
  • انجام بررسی‌های لازم برای حصول اطمینان از درستی روندهای ویژه

خانواده استاندارد ایزو ۹۰۰۰ شامل بخش های زیر می‌باشد:

  • ایزو ۹۰۰۰- این بخش شامل واژه نامه‌ها و بنیان‌های اساسی اعطا بوده و به تعریف دقیق خود استاندارد و شرایط اعطای استاندارد می‌پردازد و هسته اصلی استانداردهای خانواده ایزو ۹۰۰۰ محسوب می‌گردد.
  • ایزو ۹۰۰۱- این بخش شامل فرآیند های مدیریت کیفیت است که برای هر سازمانی قابل اجرا است. وجود گواهینامه ISO9001 نشان میدهد که سازمان، مدیریت کیفیتی متمرکز برخواست و نیاز مشتری مستقر کرده است. به عبارتی این نوع ایزو شرایطی را بیان میکند که سازمانها باید داشته باشند تا رضایتمندی مشتریانشان را جلب کنند. به علاوه مواردی که اشاره شد، شرایط ایزو ۹۰۰۱ شامل خط مشی کیفیت و نظام نامه کیفیت نیز می‌باشد.
  • ایزو ۹۰۰۴- این بخش به بهبود مستمر در سیستم می‌پردازد و راهنمایی‌هایی برای بهبود مستمر و بالابردن شفافیت کار سیستم و همچنین به بلوغ رساندن سیستم ارایه می کند.

امروزه استانداردهای خانواده ایزو ۹۰۰۰ (شامل ایزو ۹۰۰۱ , ۹۰۰۲ و ... ) در غالب ایزو ۹۰۰۰ مجتمع شده و سازمان هایی که ادعا می‌کنند دارای تائیدیه ایزو ۹۰۰۰ می‌باشد، در واقع بیشتر دارای تائیدیه ایزو ۹۰۰۱ می‌باشد. ضمناً دانستن این نکته ضروری است که خود سازمان ایزو (International Standardization Ooganization) به هیچ عنوان صادر کننده ی اعتبار نامه نیست بلکه تعیین کننده خطی مشی ها و خطوط استانداردها میباشد و صدور این اعتبار نامه ها بر عهده ی موسساتی است که البته سازمان بررسی ایزو CASCO این شرکتها را تایید می کند.

در این راستا، شرکت متا با بهره گیری از کارشناسان خبره و مجرب آماده استقرار سیستم مدیریت کیفیت و ارایه آموزش ها و مشاوره های لازم به سازمان ها و شرکت های مخاطب می باشد. در صورت نیاز به کسب اطلاعات بیشتر و یا ثبت درخواست خود با کارشناسان ما تماس حاصل فرمائید.

مدیریت کیفیت در صنایع هوایی و هوانوردی براساس استاندارد های سری AS/EN 9100

استاندارد AS/EN 9100 ، استانداردی است که مختص سيستم مديريت كيفيت ويژه صنايع هوافضایی تدوین شده است است. اين استاندارد علاوه برکلیه الزامات استاندارد مديريت كيفيت ISO 9001 ، دربرگیرنده الزامات خاص مرتبط با صنايع هوایی، هوانوردی و فضایی نيز می باشد. اين استاندارد كه براي اولين بار توسط انجمن صنايع خودرو (Society of Automotive Engineers-SAE) در سال 1997 تحت عنوان AS 9000 انتشار يافته، به تدريج با عنوان AS 9100 تغییر يافته و تکمیل گردیده و مورد قبول اکثر کشور های مطرح در صنعت هوایی و هوانوردی جهان قرار گرفته است. شایان ذکر است که اين استاندارد توسط كليه طراحان و سازندگان وسایل پرنده و اقلام هوایی و هوافضايي مهم مورد پذيرش قرار گرفته است. این استاندارد علاوه بر تمرکز بر شاخصه های مهم استاندارد ایزو 9001، بر موارد ذیل نیز تاکید نموده است:

  • توسعه دسترسي به بازار
  • كاهش هزينه هاي فروش
  • كاهش هزينه هاي مبادلات
  • بهبود عملكرد عمومي سازمان
  • پاسخگويي بهتر به الزامات مشتريان

در نسخه صادره این استاندارد در سال 2009 به سرفصل‌هایی از قبیل مدیریت پیـکر بندی، ویژگی‌های کلیـدی و مدیریت ریسک (Configuration Management, Key Characteristics & Risk Management) اشاره گردیده است که ضروری است سازمان‌ها و صنایع در این زمینه اقدامات اجرائی لازم را انجام دهنـد.
قابل ذکر است که در حال حاضر برخي از شركت هاي بزرگ و مطرح در صنايع هوا فضا، استقرار اين استاندارد را براي تامين كنندگان خود الزامی اعلام نموده اند. شرکت متا نیز همگام با پیشرفت صنایع هوایی و هوافضایی در کشور و با بهره گیری از کارشناسان خبره و مجرب آماده استقرار سیستم مدیریت کیفیت در صنایه هوایی و هوانوردی بر اساس استاندارد AS/EN 9100 و ارایه آموزش ها و مشاوره های لازم به سازمان ها و شرکت های مخاطب می باشد.

سیستم های کنترل کیفیت

کنترل کیفیت عبارت است از مجموعه عملیاتی نظیر اندازه‌گیری یا آزمون که روی یک کالا یا فرآیند خدماتی انجام می‌شود تا مشخص شود آیا آن محصول یا خدمات با مشخصات فنی مورد نظر مطابقت دارد با خیر. بخش کنترل کیفیت (Quality control و به اختصار QC)، به بخشی گفته می‌شود که مسئول فرایند هایی است که سازمان به‌وسیله آن ها، از کیفیت و مشتری‌پسند بودن کالاها و خدمات تولیدی خود مطمئن گردد. این روش‌ها و سیستم‌ها معمولاً با همکاری با دیگر رشته‌های مهندسی و بازرگانی طراحی می‌شوند.

کنترل کیفیت یکی از مباحث مهندسی سیستم هاست. کنترل کیفیت علاوه بر دسترس پذیر کردن کیفیت، بهره وری سازمان را نیز افزایش می دهد. در این راستا بسته به نوع عوامل موثردر کیفیت و وسعت حوزه ی بررسی ،کنترل کیفیت آماری، تضمین کیفیت و کنترل کیفیت فراگیر مطرح می شوند. هر یک از کنترل های اشاره شده به مقدمات و ابزاری نیاز دارند که طراحی و پیاده سازی آنها در مهندسی سیستم ها مورد مطالعه قرار می گیرند.

نظام کنترل کیفیت در یک سازمان عبارت است از مجموعه روش ها و فرآیند ها، مدارک و اطلاعات فنی، کارکنان آموزش دیده، تجهیزات و امکانات مربوطه که در نهایت باعث دستیابی پایدار به کیفیت مورد نظر در کالا و خدمات سازمان گردیده و موجبات رضایت مشتریان و مخاطبان شده و به افزایش در فروش کالا و خدمات منجر می گردد.

شرکت متا نیز در راستای افزایش کیفیت محصولات داخلی و تحقق اقتصاد مقاومتی در کشور و با بهره گیری از کارشناسان خبره و مجرب آماده استقرار «نظام کنترل کیفیت» در صنایع و کارخانجات بر اساس استانداردهای مورد نظر آنها بوده و آموزش ها و مشاوره های لازم را در این خصوص به سازمان ها و شرکت های مخاطب ارایه می نماید. در صورت نیاز به کسب اطلاعات بیشتر و یا ثبت درخواست خود با کارشناسان ما تماس حاصل فرمائید.

نظام های مهندسی مرغوبیت

مهندسی تضمین مرغوبیت بخشی از واحد کیفیت است که وظیفه راهبری امور مربوط به کیفیت، هدایت و هماهنگی کلیه فعالیت‌های کیفی و نظارت بر برنامه‌های ممیزی و استقرار سامانه های کیفی را برعهده دارد. اهم فعالیتهای این بخش در قالب دریافت و بررسی اسناد و مدارک، انجام مطالعات و بررسی‌های لازم و همچنین انجام امور اجرائی و تهیه مستندات مربوط به کیفیت محصولات و خدمات سازمان انجام می شود. علاوه بر این، وظیفه نظارت بر فعالیت‌های بخش های مختلف شرکت از طریق انجام ارزیابی‌های مستمر نیز بر عهده این بخش می‌باشد. برخی دیگر از مسئولیت های مهم این بخش بشرح ذیل می باشد:

  • ارتباط مستمر با مراکز و نهاد های راهبری کیفیت در سطح کشور به منظور دستیابی به اطلاعات به هنگام در زمینه برنامه‌های توسعه کیفیت؛
  • کسب اطمینان از اینکه تمامی فرآیندهای کیفی در بخش های طراحی و مهندسی ، ساخت و تولید و ...... مطابق با نظام نامه های مورد نظر در حال اجرا می‌باشد؛
  • نظارت کیفی بر شرکت‌ها و مراکز همکار و پیمانکاران، ارزیابی و تهیه گزارشات تخصصی از عملکرد آنان؛
  • کسب اطمینان از اینکه کلیه تجهیزات، ابزارها و وسایل آزمایش و ..... کالیبره بوده و زمان کالیبراسیون آن‌ها تحت کنترل می‌باشند؛
  • نظارت برسطح تخصص و عملکرد کیفی کارکنان موثر در کیفیت محصول / خدمات

قدرت اجرایی این واحد درحدی است که می‌تواند در صورت تشخیص مغایرت فعالیتی با خط مشی‌ کیفی سازمان، از اجرا و یا ادامه آن فعالیت ممانعت به عمل آورد. در سازمان ها و شرکت های بزرگ با فرآیند های پیچیده و فناوری های پیشرفته، مانند صنایع خودروسازی و صنایع هوایی، نظام مهندسی مرغوبیت بعنوان اهرم نظارت کیفی مدیریت ارشد عمل نموده و بدین ترتیب مدیریت ارشد از کیفیت با ثبات محصول و خدمات اطمینان حاصل می نماید.

شرکت متا نیز همگام با گسترش صنایع پیشرفته در کشور و با بهره گیری از کارشناسان خبره و مجرب آماده استقرار نظام مهندسی مرغوبیت براساس استاندارد های کارخانه ای مربوطه و همچنین ارایه آموزش ها و مشاوره های لازم به سازمان ها و شرکت های مخاطب می باشد. در صورت نیاز به کسب اطلاعات بیشتر و یا ثبت درخواست خود با کارشناسان ما تماس حاصل فرمائید.

نظام مهندسی ساخت

سطح کیفیت محصولات و خدمات در سازمان ها بطور انکارناپذیری به مدارک و مستندات فنی و کیفی و سیستم ناظر بر روند و فرآیند های تولید وابسته است. گزارش های منتشر شده توسط مراجع ذیربط بر اساس مطالعات انجام شده در این خصوص، نشان می دهد در کشورهای در حال توسعه، اکثر محصولات فاقد مدارک و مستندات معتبرِ تولید می باشند و این امر موجبات کاهش سطح کیفیت و قابلیت اطمینان محصولات را فراهم می آورد. برای رفع این نقیصه، ایجاد واحدی که وظیفه رفع این مشکل را برعهده داشته باشد، ضروری است. این واحد در کشورهای توسعه یافته صنعتی به نام «مهندسی ساخت» و یا «مهندسی تولید» نامیده می شود. مهندسی ساخت در حقیقت مجموعه ای است از فعالیت های بعداز مرحله طراحی (یا مهندسی معکوس) و قبل از تولید که شامل شناسایی و تدوین تکنولوژی، تهیه و تدوین نقشه جات محصول و ابزار ادوات مرتبط با آن همراه با درج تلرانس ها و انطباقات مورد نیاز، شناسایی و انتخاب مواد مناسب، تدوین فرآیند ساخت و مونتاژ ، تدوین معیار ها و فرآیند کنترل کیفیت محصول و در نهایت تدوین مستندات مربوطه همراه با نظارت بر اجرای آنها بوده بنحوی که بخش تولید را قادر می سازد کیفیت محصول را در سطح مورد نظر حفظ نماید.

شایان ذکر است که سازمان هایی که به هر دلیل فاقد واحد های طراحی و مهندسی ساخت در ساختار خود هستند و صرفاً دارای بخش تولید می باشند، می توانند این فرآیند را برای محصول مورد نظر خود برون سپاری نموده و یا از طریق انتقال تکنولوژی آن را کسب نمایند و بدین ترتیب از کیفیت محصول خود مطمئن شوند. در این راستا و بمنظور افزایش سطح کیفی محصولات داخلی و ایجاد امکان رقابت با محصولات خارجی، شرکت متا با استفاده از کارشناسان خبره و متخصص در این حوزه، آماده انجام این فرآیند در سازمان ها و واحد های تولیدی و ارائه خدمات مشورتی در این خصوص می باشد. در صورت نیاز به کسب اطلاعات بیشتر و یا ثبت درخواست خود با کارشناسان ما تماس حاصل فرمائید.

نوآوری‌ها مرتبط